Onze donzige viervoeters, we trekken ze graag tegen onze gilet. Maar na zo’n kriebel- of knuffelsessie zit de hele zetel en jijzelf onder de haren. Niet zo proper, maar met deze tips ben je zo van dat dierenhaar verlost!

Hoe graag we onze huisdieren ook zien, soms lijkt het een eindeloze klus om van al het dierenhaar in huis af te komen. Gelukkig bestaan er een aantal handige trucjes om je meubels (en kledij) haarvrij te maken. En veel van die hulpmiddelen heb je vast al in huis:

Haar op meubels:

  • Haar dat in je tapijt of zetel blijft ‘plakken’ is moeilijk te verwijderen met een stofzuiger. Wat wél helpt? Rubberen handschoenen. Ze zijn niet alleen geschikt om je handen te beschermen tijdens het dweilen, maar ook om je tapijt of meubel haarvrij te maken. Je veegt de haren er zo af, en je kan ze op deze manier makkelijk opzuigen met de stofzuiger. Voor grotere oppervlakken kan je een rubberen raamwisser gebruiken.
  • Geen rubberen handschoenen in huis? Gebruik dan een droog schuursponsje. Ga met de ruwe kant van de spons in één richting over de zetel. Je zult merken dat de haren aan het sponsje blijven hangen. Let wel op: deze methode is minder geschikt voor delicate stoffen.
  • Ligt je kat graag hoog en droog op je houten dressoir of tablet? Reinig ze met een zacht doekje, meubelpolish en wat antistatische spray. De spray verwijdert de elektrische lading, waardoor het verwijderen makkelijker wordt!

kat

Haar op vloeren:

  • Even snel stofzuigen, en weg is het haar? Niet helemaal. Stofzuigers hebben de neiging om het haar rond te blazen en op één plek samen te drijven. Wanneer je bijvoorbeeld je tapijt stofzuigt, doe je dit beter meerdere malen en in een afwisselende richting. Zo krijg je zeker die hardnekkige haren mee.
  • Hardhout, laminaat of andere kale vloeren krijg je makkelijk proper met een elektrostatische of microvezel droge dweil.

hond

Haar op kledij:

  • Er bestaan ook heel wat plakrollers waarmee je snel je kleding of meubels haarvrij kan maken. Leg een exemplaar aan de deur voor een snelle ‘ontharing’ als je de deur uitstapt. Geen kleefroller in huis? Een stukje plakband does the trick!
  • Voor haren die je moeilijk wegkrijgt: stop je kledij samen met een panty gedurende 15 minuten in de droogkast. De panty zal alle haren opvangen. Leeg wel regelmatig de filter van je droogkast, want daar komen ook veel haren terecht. En die panty? Ja, die kan je beter ook niet meer gebruiken!


Bron: Apartment Therapy