1. Geef je hond voldoende water

Speelt en rent jouw hond ook zo graag buiten? Je hond drinkt dan meer water dan gewoonlijk. Bij inspanningen in de hitte verliest een hond veel vocht. Een hond die daarbij onvoldoende drinkt, geraakt gedehydrateerd. Hoeveel een hond drinkt, hangt af van de grootte van de hond. Op een normale dag drinken honden ongeveer 40-60 ml per kg lichaamsgewicht. Op warme dagen kan dit 3 tot 4 keer zoveel zijn.

Voorzie dus ten allen tijde vers water om uitdroging te voorkomen. Neem zeker je opvouwbare drinkbeker van buddybites mee op uitstap en geef je hond elk half uur vers water. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de hydratatie van jouw buddy.

 

hond zee

2. Voorkom verbranding door de zon

Je denkt misschien dat de vacht je hond beschermt tegen de zon maar niets is minder waar. Honden zijn net als ons vatbaar voor verbranding door de ultraviolette straling van de zon. Meer zelfs, je hond kan huidkanker krijgen. Honden met een witte, lichtgekleurde of dunne vacht lopen meer risico om verband te worden. Heb je een Dalmatiër, Shar-pei of Chinese naakthond? Pas dan extra goed op. Voor elke hond is het natuurlijk opletten wanneer licht gepigmenteerde plekken zoals de ogen, gezicht en neus worden blootgesteld aan de zon. Geen nood want er bestaan hiervoor talrijke oplossingen. Om je hond te beschermen kun je een petje of hoedje opzetten. Zo is je hond niet allen beschermt tegen UV straling, maar ziet hij er ook nog eens stijlvol uit!

3. Kies de juiste zonnebrand voor jouw hond

Een ander middel om je hond te beschermen tegen de zon is het gebruik van de juiste zonnebrandcrème. Gebruik enkel zonnebrand zonder chemische bestanddelen (zoals octylsalicylaat, homosalaat, zinkoxide of para-aminobenzoëzuur). Honden likken aan hun vacht om zichzelf schoon te maken. Gebruik dus zonnebrandcrème zonder parfum, op die manier krijgt je hond geen gevaarlijke bestanddelen binnen. Breng de zonnebrand altijd vooraf aan op een klein plekje van de huid, om te kijken of er een allergische reactie optreedt. Zo kun je zorgeloos genieten op het strand terwijl jouw hond beschermd is!

4. Geef je hond rust als het te warm is

Honden hebben sneller last van de warmte dan mensen. Train je buiten in de blakende zon? Wees dan extra waakzaam! Voor de meeste honden is een matige activiteit veilig bij een temperatuur van 25°C. Is het buiten warmer dan 30°C? Dan is het beter om de buitentraining over te slaan totdat het afgekoeld is. Bij voorkeur ga je bij deze temperaturen ’s morgens vroeg of ’s avonds laat wandelen wanneer het frisser is.

Stop de activiteit onmiddellijk als je merkt dat je hond oververhit is. Laat je hond uitrusten en geef hem vers water. Je hoeft de wandeling niet stop te zetten. Hou je hond gedurende de rest van de tocht wel nauwlettend in de gaten. Bij twijfel, pauzeer en geef je hond water zodat hij kan afkoelen.

Signalen dat mijn hond oververhit is:

  • Snel, moeizaam en luid ademhalen
  • Trager wandelen
  • Depressief gedrag vertonen
  • Kwijlen
  • In sommige gevallen: braken

5. Wandel niet op hete asfalt

Wandel je op een verharde weg? Let dan zeker op dat de voetzolen van je geliefde hond niet beschadigd worden. De temperatuur van het asfalt is bij warm weer veel hoger dan de buitentemperatuur. Bij een buitentemperatuur van 25°C is de temperatuur van het asfalt waar de zon op schijnt al hoger dan 50°C. Dit is natuurlijk niet draaglijk voor de pootjes van jouw hond. Honden verliezen namelijk warmte via zweetkliertjes in de voetzolen en door te hijgen. Je hond kan niet zweten via de huid zoals wij dit kunnen. De pootjes van jouw buddy kunnen dus snel verbranden, zelfs tot bloedens toe. Controleer vooraf het asfalt voor je je buddy erop laat. Een handige tip: plaats je hand gedurende 5 seconden op het asfalt om te controleren als de temperatuur draaglijk is voor je hond.

temperaar grond


6. Laat je hond niet achter in de auto bij warme temperaturen

Je hebt vast al gemerkt dat je auto heel snel opwarmt wanneer het warm is. Is de buitentemperatuur bijvoorbeeld 21°C, dan is het in de auto na 10 minuten al 10°C warmer. Na een half uur is het al 40°C in de auto. Dit zijn temperaturen die niet draaglijk zijn voor je hond. Laat je hond dus nooit alleen achter in de auto bij warme buitentemperaturen.

temp auto


7. Laat je hond zwemmen

Heeft je hond nood aan verfrissing? Dan is zwemmen een uitstekende manier om je hond te laten afkoelen. Check vooraf het water om na te gaan of het veilig is voor je hond. Nadat jouw hond heeft genoten van zijn zwemactiviteit spoel je zijn vacht schoon met vers water. Reinig en droog zijn oren. Veel gevallen van oorontstekingen worden namelijk veroorzaakt doordat er vocht in de oren blijft na het zwemmen. Let op, laat je hond niet zomaar zwemmen in eender welk water! Hieronder lees je waarop jij moet letten wanneer je je hond laat zwemmen om zich te verfrissen.

Zwemmen in vijvers en meren

Een mogelijke bedreiging tijdens het zwemmen in een vijver of een meer is het drinken van vervuild water. Er zijn veel parasieten en infecties die je hond kan oplopen tijdens het zwemmen in vijvers en meren. Controleer altijd of het water waarin je hond wil zwemmen veilig is.

Met je hond aan zee

Veel hondenbaasjes nemen hun hond graag mee voor een duik in de zee. Let op dat jouw hond daarbij niet te veel water binnenkrijgt. Als jouw hond zeewater drinkt, is de kans groot dat hij gaat braken of diarree krijgt. In de meeste gevallen zal dit snel overgaan en dan moet je niet meteen aan de alarmbel trekken. Bezoek je dierenarts als je hond 24 uur na het zwemmen nog last heeft van braken of diarree.

Let op met zwembaden

Wees voorzichtig als je thuis een zwembad hebt. Vaak weten honden hoe ze in het water moeten duiken maar er weer uit geraken is een stuk ingewikkelder. Er zijn vele gevallen gekend waarbij een hond verdronken is door ongewild in het zwembad te vallen. Zelfs de sterkste hondenzwemmer geraakt uitgeput als hij niet uit het zwembad geraakt. Dit los je eenvoudig op door je hond aan te leren hoe hij zelf uit een zwembad kan komen. Houd steeds toezicht zodat er geen ongelukken gebeuren.

8. Bescherm je hond tegen vlooien en teken

Het kan altijd voorvallen: je hond heeft een teek of heeft last van vlooien. Deze nare beestjes komen het ganse jaar voor, maar in de lente en zomer nog veel vaker door het warme weer. Voor beide geldt, beter voorkomen dan genezen! Deze beestjes zijn niet alleen vervelend maar kunnen ook levensgevaarlijke ziektes met zich meebrengen zoals de ziekte van Lyme. Heeft jouw hond last van jeuk, haarverlies of ontstekingen in de huid? Dan is de kans groot dat hij last heeft van teken of vlooien. Controleer na elke wandeling of je hond een teek meeheeft en verwijder deze onmiddellijk.

 

Bonustip: geniet van de zon!

Gebruik tot slot deze bonustip: ga er op uit met je buddy en geniet van de zon! De zomer is voor vele hondenbaasjes de leukste tijd van het jaar. Er valt veel te beleven en je wil je hond zo veel mogelijk meenemen tijdens al die mooie zomerwandelingen. Met bovenstaande tips kunnen jij en je hond op een veilige manier de warmte trotseren en van de zon genieten!

 

bron: https://buddybites.be/nl/honden-en-warm-weer-8-tips-voor-een-veilige-zomer/