Is uw huisdier (hond of kat) weggelopen of vermist?
Hoe kunt u het best optreden om het terug te vinden?

 •  Vóór u uw medereizigers of de ordediensten verwittigt, moet u er zeker van zijn dat uw huisdier wel degelijk vermist is. Ga na of het niet opgesloten is in een kamer, dat het zich niet onder of achter een meubel heeft verstopt of dat het niet gewoon rustig rondloopt in de nabije omgeving.
 • Sommige huisdieren met een angstig karakter vluchten of verbergen zich bij hevig onweer of bij een vuurwerk. Best is dus het huisdier in veiligheid te brengen vooraleer dit gebeuren plaatsvindt en uw huisdier gerust te stellen.
 • Let wel:
  – Op sommige momenten (bronsttijd) lopen de dieren sneller weg gedurende een min of meer lange periode. Als ze tijdens hun verdwijning niet te ver weglopen, vinden ze dikwijls de weg terug naar huis.
  – Een hond kan ook weglopen ten gevolge van verlatingsangst.
  – Honden en katten kunnen meerdere km per dag afleggen en zich hierdoor aanzienlijk verwijderen van hun bekende omgeving.
  In normale omstandigheden (buiten de bronsttijd dus), zal een kat zelden verder dan enkele honderden meters van huis vertoeven.
  – Een hond die tijdens een wandeling verdwaalt, zal meestal instinctief terugkeren naar de plaats waar hij zijn baas het laatst heeft gezien.
 • Vraag in uw omgeving aan buren (eventueel ook via Facebook) of aan voorbijgangers of ze uw huisdier niet gezien hebben. Toon een recente foto.
 • Indien uw huisdier na deze eerste controles nog alrijd vermist is: neem contact op met de lokale politie, met de plaatselijke dierenartsen en het dierenasiel.
 • Meld de verdwijning bij DogID (+32 (0)2 333 92 22).
 • Er bestaan op het internet websites waar u de verdwijning van een huisdier kunt melden. Doe er de aangifte en kijk na of iemand hem gezien of gevonden heeft. Vergeet niet uw bericht te wissen wanneer uw huisdier terecht is. (Voorbeelden: Verloren of vermiste huisdierenBinnenbeestVetas, enz, of de websites van dierenasielen of van dierenartsen in uw buurt).
 • Hang berichten op plaatsen waar veel mensen langskomen: postkantoor, bakker, supermarkt, …
 • Als uw huisdier een chip, een identificatiemedaille of een hangertje heeft, kunt u de instantie bellen die een oproep zou kunnen ontvangen van een eventuele vinder.
 • Bij een langdurige verdwijning kunt u een bericht plaatsen in een lokale krant.

Een verdwijning in het buitenland

Uw hond of kat die u naar het buitenland begeleidt moet beschikken over een chip. Voorzie uw huisdier in elk geval ook van een hangertje of identificatiemedaille met uw gegevens (naam en gsm-nummer).

Laatste tip: zorg ervoor, vóór een eventuele verdwijning, dat uw huisdier voorzien is van een identificatiechip. Voor een hond: DogID, voor een kat: IDchips. Raadpleeg uw dierenarts.
Sommige winkels die gespecialiseerd zijn in artikels voor huisdieren verkopen ook GPS-systemen om weggelopen dieren terug te vinden.
 

bron: https://blog.europ-assistance.be/nl/mijn-huisdier-is-weggelopen-wat-moet-ik-doen/