Autoverzekeringen vergelijken is dikwijls appels met peren vergelijken. Wie beter dan een verzekeringsmakelaar is hier geplaatst om dit te doen. Het loont de moeite om de verschillende marktaanbiedingen naast elkaar te leggen. Zo zorg je ervoor dat je correct verzekerd bent. Aarzel dan ook niet om contact op te nemen met verzekeringsmakelaar.

Zeker als je een omniumverzekering afsluit, vraag je best aan je verzekeringsmakelaar om de voorwaarden en de waarborgen van de verschillende maatschappijen te analyseren in functie van je situatie en je budget. Hij zoekt dan voor jou de beste formule uit.

Er bestaan inderdaad heel wat formules in de omniumverzekering. Diegenen die zeggen dat deze verzekering een ’standaardproduct is dat je kan afsluiten met enkele muisklikken’ hebben het verkeerd voor. Zo éénvoudig is het helaas niet, er is advies nodig wanneer je wil dat je goed verzekerd bent.

Neem nu bijvoorbeeld het aantal maanden zonder afschrijving bij totaal verlies. Sommige maatschappijen lanceren een omniumverzekering met 12, 24, 36 maanden of zelfs meer zonder afschrijving bij een totaal verlies. Zo krijg je bij een verzekeringsmaatschappij na een ‘totaal’ verlies’ ongeval 80% van de waarde terug, terwijl bij een andere schadevergoeding 100% bedraagt. Het is eveneens belangrijk om na te gaan wanneer men van een totaal verlies spreekt. Bij maatschappij één is er een totaalverlies wanneer de kosten van de herstelling de werkelijke waarde op het ogenblik van het schadegeval overschrijden, bij maatschappij twee is dit wanneer de herstellingskosten de verzekerde waarde op het ogenblik van het schadegeval overschrijden. En omdat de werkelijke waarde in vele gevallen lager is dan de verzekerde waarde, zal de ene maatschappij vlugger een totaal verlies bepalen dan de andere.

Vaste of Engelse vrijstelling

Een ander vergelijkingspunt zijn de vrijstellingen. Er wordt een vaste vrijstelling vastgelegd. Bijvoorbeeld x Euro of x % van de cataloguswaarde. In dit geval betaal je altijd dit bedrag uit eigen zak. Er wordt dikwijls ook een Engelse vrijstelling voorgesteld. Hier betaalt de verzekeringsmaatschappij het volledige schadebedrag uit wanneer de schade hoger is dan het bedrag van de vrijstelling.

Factuur of cataloguswaarde

De premie van de omniumverzekering wordt onder andere berekend op de waarde van het voertuig. Dat is doorgaans de cataloguswaarde of de officiële prijs van de wagen zonder kortingen. Sommige maatschappijen hebben ook een formule ‘factuurwaarde’, wat meestal een lagere premie betekent omdat er hier rekening gehouden wordt met de kortingen. Maar wat dan met de vergoeding? Bij de ongevallen waar er geen sprake is van totaal verlies – en dat is de overgrote meerderheid van de ongevallen –zal de vergoeding identiek zijn in beide formules. Bij totaal verlies is de formule cataloguswaarde veiliger wanneer je er van uit gaat dat je niet meer van dezelfde kortingen zal genieten bij de aankoop van een nieuwe wagen.

Hybride, elektrische of energiezuinige auto

Hoewel het autosalon niet doorgaat, zullen de verschillende merken zeker en vast met promoties komen voor energiezuinige voertuigen. De elektrische en hybride wagens kennen vandaag de dag veel succes. Ook verzekeringsmaatschappijen spelen hierop in met kortingen op de verzekeringspremie. Net zoals sommigen kortingen geven voor voertuigen die veilig uitgerust zijn. Je verzekeringsmakelaar zorgt ervoor dat je de juiste prijsofferte krijgt.

De prijs van een autoverzekering is inderdaad een belangrijk argument om voor een bepaalde verzekeringsmaatschappij te kiezen. Minstens even belangrijk is wat je vergoeding zal zijn na een ongeval. Met andere woorden, wat krijg je terug voor je betaalde premie? Een antwoord hierop is de professionele aanpak en de marktkennis van je verzekeringsmakelaar bij het afsluiten van het contract. Daarbij komt zijn onafhankelijkheid. Wat als er bijvoorbeeld een dispuut komt met de verzekeringsmaatschappij na een ongeval? Omdat hij niet gebonden is aan één merk, kan hij zich 100% engageren om zijn klanten te verdedigen. Hij staat letterlijk en figuurlijk aan je zijde.

Een goede tip: raadpleeg je makelaar voordat je een beslissing neemt om de beste keuze voor jou te maken

Bron: Nextmove

https://www.makelaarinverzekeringen.be/blog/autoverzekeringen-vergelijken-dat-appels-met-peren-vergelijken