autoverzekering_premievergelijken.be

 

Hoe komt dit? We bekijken hoe de verschillende verzekeringsmaatschappijen de premie voor jouw autoverzekering berekenen. Alles is gebaseerd op de schadestatistieken. Dat betekent dat de risico-groepen van bestuurders die het grootste risico hebben om een ongeval te veroorzaken worden bepaald aan de hand van de ervaringstabellen.

Een eerste belangrijk element is de leeftijd van de bestuurder. Jonge bestuurders onder de 26 jaar veroorzaken 2 tot 3 keer zoveel ongevallen, dus betaalt die categorie bestuurders een hogere premie. Sommige verzekeraars beperken die verhoging van de premie als je een cursus defensief rijden hebt gevolgd. Ook oudere personen kunnen een risicogroep vormen vanwege minder gezichtsvermogen, een lagere reactiesnelheid binnen de steeds drukkere verkeerssituatie etc. met een hogere premie als gevolg. De kwaliteit en ervaring van de bestuurder is dus voor verzekeringsmaatschappijen heel belangrijk. Maatschappijen zullen wellicht voor de aanvaarding van het risico dan ook een schadestatistiek van de laatste 5 jaar vragen.

Je woonplaats, de stad of het platteland, is een andere parameter, omdat uit diezelfde statistieken blijkt dat er zich meer ongevallen voordoen in de stad.

Het type wagen is eveneens een belangrijk element. Het is duidelijk dat een krachtige, snelle sportwagen een hogere premie zal worden toebedeeld dan zijn kleine, modale broer. Ook het aantal kilometers, de postcode van uw werkplaats, of je kinderen hebt en tal van andere zaken kunnen de hoogte van uw autoverzekeringspremie gaan bepalen.

Al die parameters worden echter niet in dezelfde rang en grootte-orde door verzekeringsmaatschappijen toegepast.

Vergelijken is dus de boodschap. De beste persoon omdat te doen is jouw makelaar.