Wanneer de toegang tot een verzekering maatschappelijk belangrijk is, zoals dat het geval is bij bijvoorbeeld de BA Autoverzekering of de schuldsaldoverzekering, richten de overheid en/of de verzekeraars een tariferingsbureau op. Soms gebeurt de oprichting binnen een wetgevend kader, soms niet.

Zo’n tariferingsbureau moet ervoor zorgen dat ook mensen die moeilijk aan een betaalbare verzekering geraken, er toch één kunnen krijgen aan een aanvaardbare prijs. Zo verdelen de verzekeraars de risico’s die erg moeilijk te verzekeren vallen voor één verzekeraar wegens te groot. Tegelijkertijd bouwt het een extra solidariteit in: wie minder gemakkelijk aan een verzekering geraakt, krijgt toch nog een kans om zich te beschermen terwijl de verzekeraars een klein stukje van de binnenkomende premies van de “goede risico’s” gebruiken om dat waar te kunnen maken.

Tariferingsbureau Auto

Een voorbeeld: Bram is 21 jaar en heeft al twee ongevallen op zijn geweten. Zijn verzekeraar zette het contract stop na zijn laatste ongeval en Bram vindt geen verzekeraar die hem opnieuw aan een BA-autoverzekering kan helpen, tenzij tegen een enorme premie. Dan kan Bram terecht bij het Tariferingsbureau Auto.

De voorwaarden om er een beroep op te doen vindt u op de website van het Tariferingsbureau Auto. Om een voorstel van het tariferingsbureau aan te vragen, kan je terecht bij je gebruikelijke tussenpersoon of verzekeraar die jou alle aanvraagformulieren en andere documenten kan bezorgen. Maar je kan je ook rechtstreeks richten tot het Gemeenschappelijk Waarborgfonds.

Tariferingsbureau Natuurrampen

Naast het Tariferingsbureau Auto, bestaat er ook een Tariferingsbureau Natuurrampen. Dat neemt de dekking tegen natuurrampen uit de brandverzekering voor zijn rekening. Meer daarover kan je lezen in de FAQ over mogelijke weigeringen van de natuurrampenverzekering op www.ABCverzekering.be.

Tariferingsbureau schuldsaldo

Ook voor de schuldsaldoverzekering bestaat er een tariferingsbureau, het zogenoemde “Opvolgingsbureau Schuldsaldo”. Het moet de kans geven aan personen met een verhoogd gezondheidsrisico om gemakkelijker een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Zo’n verzekering is immers vaak vereist wanneer je gaat lenen om een woning te kunnen kopen of bouwen.

 

bron: assuralia.be

Vul onderstaande gegevens in om een aanvraag te doen bij Tariferingsbureau