BOB

de situatie

Tijdens een avondje uit werd nogal veel gedronken en een vriend die geen alcohol dronk stelt voor om ons naar huis te rijden in mijn wagen. We hebben een BOB aan het stuur en zijn dus veilig voor eventuele alcoholcontroles. Het noodlot slaat echter toe en we veroorzaken in fout een ongeval met stoffelijke en lichamelijke schade voor beide partijen.

Wat nu?

GEVOLGEN

Over het algemeen dekt de verzekering ‘burgerlijke aansprakelijkheid auto’ van de eigenaar

  • de stoffelijke schade aan voertuigen van derden
  • lichamelijke schade, geleden door de bestuurder en de passagiers van het derde voertuig
  • lichamelijke schade geleden door de passagiers van het voertuig dat werd bestuurd door onze BOB (geen gebruikelijke bestuurder)

Indien ik een full omnium-verzekering heb, dan zal alle schade, ook die aan mijn eigen voertuig, worden vergoed. Dat is niet het geval bij een mini-omnium.

Heb ik enkel de wettelijk verplichte BA-autoverzekering? Dan zal die de schade aan mijn eigen voertuig niet vergoeden, die schade zal BOB moeten ophoesten. Mijn BOB is ook niet verzekerd voor zijn eigen opgelopen lichamelijke schade.

OPLOSSING

Een aanrader: voorzie de BOB-clausule in je BA-autoverzekering en BA familiale want die is niet standaard voorzien door alle verzekeringsmaatschappijen. Dit hoeft niet sowieso een hogere premie te betekenen.

De BOB-waarborg vergoedt de stoffelijke schade aan het voertuig dat hij bestuurde, zonder verhaalsvordering.

Doe je regelmatig beroep op een BOB? Dan neem je best een bestuurdersverzekering waardoor elke bestuurder ook is verzekerd bij ongeval voor lichamelijke schade. Dit kan overbodig lijken, maar het kan je heel wat problemen voorkomen, mocht BOB tijdelijke of blijvende invaliditeit oplopen. De modaliteiten en voorwaarden bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen verschillen echter.

 

Je neemt best eens jouw polis door alvorens je bobt of iemand vraagt om te bobben!

 

BOB-CLAUSULE OVERZICHT

Ik ben BOB en ik veroorzaak een ongeval in fout:

  1. Eigenaar voertuig heeft een full-omnium: geen probleem want stoffelijke schade wordt vergoed.
  2. Eigenaar voertuig heeft mini-omnium of enkel BA: indien bij de eigenaar of BOB de BOB-clausule is voorzien, dan wordt de stoffelijke schade vergoed.

Ik word geBOBt en BOB veroorzaakt een ongeval in fout:

  1. Ik ben full-omnium verzekerd: stoffelijke schade wordt vergoed.
  2. Ik heb een mini-omnium of enkel BA: indien bij de eigenaar of BOB de BOB-clausule is voorzien, dan wordt de stoffelijke schade vergoed.

 

Jouw makelaar zal voor jou de perfecte oplossing voorzien.