Particulier gebruik

Gebruik je een kleine tractor om hooi voor je paarden te vervoeren? Of een quad op het veld? Ook als particulier kan je een landbouwvoertuig inschrijven en verzekeren voor hobbygebruik. Van zodra je er mee op de openbare weg of op een openbaar terrein komt, ben je verplicht het voertuig in te schrijven en te verzekeren.

Kan ik als hobbylandbouwer een rode nummerplaat (G-plaat) aanvragen?

Neen, dat kan je alleen als je het voertuig voor professionele doeleinden gebruikt, en een vergunning Energieproducten en Elektriciteit hebt ontvangen. Die wordt alleen toegekend als je een ondernemingsnummer hebt.  

Je mag wel met rode (taksvrije) diesel rijden, op voorwaarde dat het voertuig (minder dan 3,5 ton) wordt gebruikt voor landbouw, bosbouw, tuinbouw of visteelt. Het voertuig is niet onderworpen aan een periodieke keuring

Hoe inschrijven?

  • Wanneer je een tweedehands landbouwvoertuig koopt, ga je met de documenten naar een keuringsstation naar keuze voor een administratieve keuring. Met het verkregen document 'aanvraag tot inschrijving', kunnen wij de nummerplaat aanvragen en starten wij je verzekering. Na het verkrijgen van de nummerplaat moet je het voertuig voorrijden bij een keuringsstation van je keuze voor een volledige keuring en weging.
  • Wanneer je een nieuw landbouwvoertuig koopt krijg je van de handelaar het document 'aanvraag tot inschrijving', waarmee wij je voertuig kunnen inschrijven en verzekeren. Nog voor je het voertuig in het verkeer stelt, moet je het aanbieden bij de technische keuring voor een volledige keuring en weging.

Kan ik een landbouwvoertuig inschrijven en verzekeren als oldtimer?

Dat kan, van zodra het voertuig de leeftijd van 25 jaar heeft bereikt. Je ontvangt een O-plaat, maar bent wel beperkt tot het wettelijk oldtimergebruik:

  • Geen commercieel of professioneel gebruik
  • Geen woon- werkverkeer en woon- schoolverkeer
  • Geen bezoldigd vervoer
  • Geen gebruik als werktuig of werkmiddel of voor interventieopdrachten
  • Een aanhangwagen trekken mag wel


Hoe?
Ga met de documenten van het voertuig naar een keuringsstation van keuze voor een administratieve keuring. Vermeld zeker dat je het voertuig wil inschrijven als oldtimer. Je ontvangt er het document 'Aanvraag tot inschrijving', waarmee wij de O-plaat kunnen aanvragen. Van zodra je de nummerplaat ontvangen hebt, moet je nog éénmaal naar de keuring voor een beperkte oldtimerkeuring.
Oldtimers kunnen niet ingeschreven worden online door ons via WebDIV. Houd dus rekening met een verwerkingstijd van minstens 5 werkdagen.

Professioneel gebruik

Landbouwvoertuigen bestaan er in verschillende categorieën, zoals landbouwtrekkers, maaimachines, bedrijfsmaterieel. Zelfs wanneer je deze voertuigen alleen op eigen terrein gebruikt, is het belangrijk om stil te staan bij de risico's die je loopt wanneer jij of één van je medewerkers ermee aan het werk zijn. Ook het gebruik van het voertuig is van belang: kom je ermee op de openbare weg, gebruik je het alleen voor eigen gewassen, of werk je ook in loondienst? Wordt er een aanhangwagen aan je voertuig gekoppeld? Kom met ons praten over de voertuigen die je professioneel gebruikt, wij overlopen de risico's en zorgen voor een correcte verzekeringsdekking.

Landbouwtrekkers: gewone witte plaat of rode G-plaat?

Wat?
Een kentekenplaat met witte tekens en buitenrand op een rode achtergrond, beginnend met de letter 'G'. Ze werd ontworpen om landbouw- of bostrekkers beter zichtbaar te maken.

Wie?
Wie een landbouwtrekker (voertuigcategorie TL) gebruikt voor land- en bosbouw of visteelt kan een rode kentekenplaat krijgen. De inschrijver moet wel beschikken over een vergunning 'energieproducten en elektriciteit', ook wel het 'contingent mazout' genoemd. Dit is te verkrijgen bij de administratie Douane en Accijnzen.

Voordelen?

  • De voertuigen mogen op rode brandstof rijden (fiscaal vrijgestelde diesel)
  • De voertuigen zijn vrijgesteld van periodieke keuring


Wat bij gemend gebruik?
Voertuigen met een gemend gebruik (die naast land-, bosbouw en visteelt ook nog voor andere activiteiten worden gebruikt), zijn niet vrijgesteld van periodieke keuring. Bovendien moeten er accijnzen bijbetaald worden voor de activiteiten andere dan land-, bosbouw en visteelt.

Na het verkrijgen van de G-plaat wordt er geen keuring van het voertuig meer gevraagd. Indien je dat wenst kan je zelf een administratieve keuring laten uitvoeren, waarbij het keuringsbewijs en identificatieverslag worden aangepast aan de nieuwe kentekenplaat.