Wat als je een auto wilt overnemen van je echtgenoot of ouder?

Misschien is je vader overleden en wil je de auto behouden. Of jij en je partner zijn net uit elkaar en je mag de auto overnemen. Of misschien verander je van werk en wil je de auto behouden. In welke gevallen is overdracht van een voertuig zonder verkoopakte toegestaan, moet je hierop belasting betalen en kan je de auto meteen gebruiken? We leggen het je graag uit.

Wanneer is overdracht van een voertuig en kentekenplaat mogelijk?

Er zijn drie gevallen waarin het mogelijk is om een auto zonder verkoopakte en wijziging van de kentekenplaat over te nemen van een andere persoon. Je kan een auto overnemen van je (overleden) echtgenoot, je wettelijk samenwonende partner of van een ouder. In alle andere gevallen is dit niet mogelijk.

Moet je belasting op inverkeerstelling betalen?

Belasting op inverkeerstelling (BIV) is een eenmalige belasting die elke eigenaar van een nieuw of tweedehandsvoertuig moet betalen vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg in België. Moet je dit dan opnieuw betalen als je een voertuig overneemt?

Als je het voertuig overneemt van je echtgenoot, je wettelijk samenwonende partner, je ex-partner door scheiding of je ex-wettelijk samenwonende partner moet je de BIV niet nog eens betalen wanneer je het voertuig opnieuw inschrijft. Dit geldt voor als de scheiding nog niet definitief is en jullie nog niet wettelijk, officieel uit elkaar zijn. Is dus bijvoorbeeld je partner overleden, dan is het voldoende dat degene die het voertuig overdraagt de BIV al betaald heeft. Neem je het voertuig over van je moeder of vader, dan moet je de BIV wel nog eens betalen.

Mag je de auto meteen in gebruik nemen?

Of je nu de auto overneemt van een ouder of van je partner, er zal sowieso wat administratie op je af komen. Je moet je bijvoorbeeld bij overname van een ouder je geboorteakte afhalen bij de gemeente, een geschreven verklaring van akkoord of bewijs van overlijden hebben van de ouder, manuele inschrijving bij de DIV regelen… Het kan een maand of langer duren tegen dat alles wettelijk in orde is.

In het geval van partners wordt het door de vingers gezien dat je rijdt met de auto van je partner terwijl de administratie in orde wordt gebracht. Neem je als dochter of zoon de auto over, dan kan je de auto in tussentijd niet gebruiken.

Vind je dit vervelend, dan kan je de auto laten keuren voor verkoop. Je ouder verkoopt de auto dan aan jou voor een bedrag van nul euro. Je betaalt een kleine 80 euro voor deze keuring en schrijft de wagen dan in. De volgende dag ontvang je je nieuwe nummerplaat en kan je de baan op.

Wat als de auto geen Europese nummerplaat heeft?

In 2010 heeft België een nieuwe nummerplaat ingevoerd naar Europees model. Een Europese nummerplaat begint met het cijfer 1 of ondertussen ook 2. Heeft de auto die je wilt overnemen een niet-Europese nummerplaat, dan moet je sowieso een nieuwe nummerplaat verkrijgen. Je moet een administratieve keuring laten uitvoeren, waarna je het roos formulier ontvangt. Je verzekeraar stuurt dan het vignet op.

 

bron: https://www.coronadirect.be/nl/blog/mobiliteit/wat-als-je-een-auto-wilt-overnemen-van-je-echtgenoot-of-ouder/