Heel wat toestellen in een woning zijn echte energieverslinders. Maar welke precies? En hoe laat je ze minder verbruiken en verlaag je meteen ook je energiefactuur? 

Je verwarming is de grootste slokop!

Onze verwarming vertegenwoordigt vaak 50% van al onze uitgaven voor energie! Om het lekker warm te hebben, geeft een Belg elk jaar gemiddeld een heel maandloon uit, soms zelfs meer. Wij verbruiken jaarlijks immers ongeveer 2 500 m³ aardgas of 2 500 liter stookolie.

Welke oplossingen?

> Isoleer! We kunnen het niet genoeg herhalen: goed isoleren is dé oplossing om warmteverliezen tegen te gaan en dus te besparen. Isoleer in de eerste plaats het dak, maar ook de muren, ramen en vloeren.

> Volg deze 5 tips om je thermostaat perfect in te stellen. Wist je bijvoorbeeld dat je elk jaar tot 200 € uitspaart, gewoon door je verwarming ’s nachts op 16°C in te stellen (in plaats van 20-21°C overdag)?

> Breng warmteweerkaatsend materiaal achter de radiatoren aan. Hiermee verminder je lokaal de warmteverliezen met 70%! En dat levert je jaarlijks ongeveer 60 € op (+/- 10 € per radiator). Lees hier hoe je efficiënt een warmtereflector aanbrengt.

> Stel je verwarming correct af. Om te besparen op je verwarming, moet je de keteltemperatuur correct ¬instellen, de druk goed afregelen enz. Deze 5 video’s tonen je hoe je de verwarming afstelt als een expert.

> Heb je rolluiken en overgordijnen? Sluit ze dan ’s nachts! Zo beperk je immers de warmteverliezen via de ramen met 60% als je bovendien ook nog dubbele beglazing hebt.

Droogkast, strijkijzer, verlichting, …

Elektrische huishoudtoestellen zijn verantwoordelijk voor iets minder dan 30% van het energieverbruik van een doorsnee Belgisch gezin. De grootste energieverslinders? Dat zijn de droogkast, koelkast, tv, vaatwasser, decoder en strijkijzer!

Elektrische huishoudtoestellen

Welke oplossingen?

> Koop bij voorkeur A+++ toestellen die 20 tot 50% minder energie verbruiken dan toestellen van de A+ klasse, zegt Paul, onze energiespecialist.

> Controleer of je koelkast, vaatwasser, wasmachine en droogkast echt energie-efficiënt zijn. Via de app op je smartphone kan je dat eenvoudig doen met de slimme assistent UP aan de hand van een vrij nauwkeurige analyse van het verbruik van je toestellen.

> Gebruik eerder de microgolfoven dan de klassieke oven, want hij verbruikt tot 10 keer minder energie. Als je regelmatig je diepvriezer ontdooit, bespaar je 5% per jaar en per mm verwijderd ijs. Als er bij het ontdooien 1 cm ijs verdwijnt, bespaar je dus 50%. En dat levert je minstens 30 € per jaar op. Droog de was zoveel mogelijk buiten aan de waslijn. Installeer je koelkast niet naast de oven. Schakel de kookplaten van je elektrische fornuis enkele minuten vóór het einde van de kook- of baktijd uit. 

> Ga de strijd aan met het sluipverbruik. Wij hebben het al vaak gezegd: toestellen in waakstand blijven energie verbruiken, tussen 7% en 18% van ons totale verbruik, dus jaarlijks 80 € tot 100 €, afhankelijk van het aantal toestellen. Ontdek hier hoe je sluipverbruik kunt opsporen.

Verlichting

Aan je verlichting besteed je gemiddeld 15% van je energiefactuur. Enkele eenvoudige ingrepen volstaan ook hier om flink te besparen.

Welke oplossingen ?

> Vervang al je gloeilampen en halogeenlampen, want ledlampen verbruiken veel minder en ze gaan bovendien veel langer mee. 

> Laat zo veel mogelijk daglicht binnenstromen om elk jaar 10 € uit te sparen.

> Laat alleen het licht aan in kamers waar iemand aanwezig is en doe altijd het licht uit als je weggaat.

Net zoals voor je huishoudtoestellen, kunnen de slimme en geconnecteerde systemen je helpen om te weten te komen hoeveel je verlichting verbruikt en om ze vanop afstand te bedienen.

Sanitair warm water


Wij verbruiken gemiddeld 95 liter water per dag en per persoon en daarvan wordt ongeveer 50 liter verwarmd. Sanitair warm water is daardoor goed voor ongeveer 15% van onze energiefactuur. Kunnen ook die uitgaven nog naar beneden?

Welke oplossingen?

> Isoleer de warmwaterleidingen om warmteverliezen te vermijden wanneer er water doorstroomt. Je bespaart op die manier 5% tot 10% energie! Deze video laat zien hoe je dat aanpakt:

> Neem liever een douche (20 liter/5 minuten) dan een bad (120 liter). Op voorwaarde uiteraard dat je geen half uur onder de douche blijft staan ☺. 

> Breng een spaarperlator of bruismondstuk aan op de kranen, om het waterverbruik drastisch te beperken, soms met wel 75%. En om je waterverbruik elke dag opnieuw onder controle te houden.

> Gebruik een vaatwasser en wasmachine alleen als ze volledig gevuld zijn.

Dankzij deze tips bespaar je honderden euro’s aan onnodige uitgaven. Geld dat je ongetwijfeld beter kunt besteden.  

 

bron: https://www.engie.be/nl/blog/allerlei/energieverslinders-in-je-woning-opsporen-en-je-verbruik-verminderen/?utm_content=energy.efficient