Rookmelders kunnen levens redden. Sinds begin 2020 zijn ze trouwens verplicht in alle woningen. Bovendien leveren ze je mogelijk een korting op je brandverzekering op.

Rookmelders verplicht

Rookmelders zijn sinds 1 januari 2020 verplicht in alle huizen en appartementen. Je hebt minstens één rookmelder nodig per verdieping. Verhuur je studentenkamers, dan is een rookmelder in elk kot nodig.

Idealiter plaats je een rookmelder in elke ruimte op de vluchtweg van je slaapkamer naar buiten. In de keuken is een rookmelder niet echt zinvol, want de kans op vals alarm is daar vrij groot.

Korting op je woonverzekering

 Sommige verzekeraars kennen je een korting toe op je woningverzekering. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Allianz. Dit is trouwens niet de enige korting die je bij de woonverzekering van Allianz kunt genieten:
 

  • Laat je een alarmsysteem van Verisure of andere erkende installateur plaatsen, dan krijg je 30% korting op de diefstalwaarborg in je brandverzekering.
  • Plaats een rookmelder die gelinkt is aan een centrale. Zo voorkom je brandschade en geniet je extra korting op je woonverzekering.
  • Heb je schade en laat je die herstellen via het netwerk van Allianz-herstellers, dan regelt Allianz voor jou een betrouwbare vakman en hoef je geen voorschot te betalen.

Bereken hier de premie voor je brandverzekering.