storm aan de kust

Nog geen 48 uur na storm Dudley raast Eunice straks over ons land. Het KMI kondigde voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen code oranje af. We mogen ons verwachten aan rukwinden tot 140 km/u met een kracht van 10 Beaufort.

 

Wij geven alvast 5 tips die jullie kan helpen bij schade.

 

Tip 1: houd het hoofd koel en maak foto's

Hoe stressvol en emotioneel de schade aan je woning, wagen of moto ook kan zijn, het hoofd koel houden is de boodschap. Neem foto’s, maak een lijst van de schade en contacteer je makelaar.

 

Tip 2: vermijd extra schade als het kan

Is er een risico op vervolgschade, neem dan maatregelen, door bijvoorbeeld het dak zo vlug mogelijk voorlopig te laten herstellen of andere losliggende elementen weg te halen. Doe je daarvoor beroep op een privé-aannemer of koop je materiaal, hou dan een overzicht bij en vraag een gedetailleerde factuur.

 

Tip 3: reken op je makelaar en je verzekeraar

Wie goed verzekerd is, moet niet zoveel vrezen. In de brandpolis voor particulieren zijn stormen en natuurrampen verplicht verzekerd. Voor schade aan auto’s en moto’s kan de omniumverzekering tussenkomen.

 

Tip 4: heb je schade die niet verzekerd is?

Wat als de trampoline van je buurman niet is vastgemaakt en op je auto waait? Als je schade hebt die niet verzekerd is en je meent dat er iemand anders voor verantwoordelijk is, doe beroep op je rechtsbijstandsverzekeraar, die samen met je makelaar je belangen zal verdedigen.

 

Tip 5: klop voor hulp aan bij je makelaar of 1722

Hou het nieuws in de gaten. Het regionale nieuws en de kanalen van politie, brandweer en gemeente bevatten specifieke en nuttige informatie. Voor informatie over hoe en waar een schadedossier indienen, is je makelaar de beste bron.

 

Heb je professionele hulp nodig na de doortocht van de storm, vraag dan een niet-dringende tussenkomst van de brandweer via 1722. Dat nummer wordt bij noodweer geactiveerd.