We geven 9 tips voor wie veilig thuiswerken belangrijk vindt. Het zijn geen tovertrucjes, maar eerder goede gewoontes om te zorgen voor een grotere cyberveiligheid.

Een computervirus slaat sneller toe dan u denkt. Dat kan vervelend zijn, vooral wanneer uw computer uw belangrijkste werkinstrument of contactmiddel is. Frustrerende situaties kunt u echter vermijden. Om u te helpen, geven wij 9 tips voor thuiswerk in alle veiligheid, gaande van het antivirus, de verbindingen, uw gedrag op uw computer…, we lichten alles door!

1.  Eerste tip voor veilig thuiswerken: installeer een antivirus 

Wie virus zegt, zegt ook… antivirus! Een goed antivirusprogramma is de basis van een goede bescherming van uw computer. Onze bevraging bij meer dan 1.000 Belgen heeft uitgewezen dat computervirussen één van grootste bezorgdheden zijn inzake informaticaproblemen. Volgens een studie van SpotIT, hebben nochtans minder dan 70% van de mensen tussen 18 en 34 jaar hun computer uitgerust met een virusscanner.

Voor thuiswerk in veiligheid, installeert en downloadt u het best de updates van uw virusscanner wanneer de software u erom vraagt. Online (op het internet) kunt u verschillende software vergelijken in functie van wat u nodig hebt (gratis of betalend).

2.  Update uw computer regelmatig

Uw computer updaten? Daar zit u waarschijnlijk niet echt op te wachten. Het is tijdrovend, en dus stellen we die updates graag uit. Toch is zo’n update uiterst belangrijk om uw cyberveiligheid zo sterk mogelijk te maken.

Waarom? De updates van uw besturingssysteem gaan ook meteen eventuele zwakke plekken in de cyberveiligheid herstellen. De digitale wereld evolueert razendsnel, hackers vinden altijd nieuwe manieren om uw computer binnen te dringen. Updates helpen om deze “toegangsdeuren” te herkennen en te vergrendelen.

3.  Gebruik een betrouwbare WIFI-verbinding voor thuiswerk in veiligheid

Volgens dezelfde studie van SpotIT, weten 7 op de 10 Belgen niet of ze beschikken over een betrouwbare WIFI-verbinding. Hoe herkent u een veilige WIFI-verbinding? Het is redelijk eenvoudig: als het gaat om een persoonlijke WIFI bij u thuis met een WPA2-sleutel en een wachtwoord dat u onmogelijk kunt onthouden, dan is de verbinding betrouwbaar.

Wanneer u online bent zonder WIFI maar rechtstreeks via een Ethernet kabel die verbonden is met uw computer, dan kunt u ook gerust zijn. Een kabelverbinding is veiliger dan een WIFI-verbinding.

Let op bij externe en gratis WIFI-verbindingen die eenvoudig te kraken zijn door hackers. Wanneer u reist, moet u opletten wanneer u WIFI-netwerken van publieke ruimtes gebruikt. Als u een e-mailadres moet ingeven, is dit het teken dat de WIFI-verbinding veilig is. En een veilige WIFI-verbinding draagt bij tot veilig thuiswerken!

4.  Gebruik verschillende wachtwoorden

Gebruik verschillende wachtwoorden om verbinding te maken met uw professionele en private toepassingen. Vermijd codes zoals “123456” of “mijn-geboortedatum” of nog “de-voornaam-van-mijn-dochter”.

Maak het uzelf moeilijk. Gebruik cijfers, hoofdletters en symbolen. Wanneer u een profiel aanmaakt op een website eisen de meeste browsers trouwens dat u een ijzersterk wachtwoord gebruikt.

Wijzig ook regelmatig uw wachtwoorden. Volgens onze enquête wijzigt 30% van de ondervraagde Belgen nooit de wachtwoorden van hun e-mailadres. Nochtans is het heel belangrijk om dit te doen, zowel voor uw persoonlijke als voor uw professionele wachtwoorden.

Een praktische tip? Maak een uurtje tijd vrij, bijvoorbeeld één keer om de drie maanden of één keer per maand, om al uw wachtwoorden in één keer te veranderen.

Kunt u uw wachtwoorden niet onthouden? Noteer ze dan op een stukje papier of in een notitieboekje dat u op een veilige plaats bewaart. Maak niet de fout om al uw wachtwoorden op te slaan in een “notitie”-bestand. Dit blijft een bestand en is dus eenvoudig te hacken.

Een andere oplossing voor meer cyberveiligheid? Download een speciale software om uw wachtwoorden te beheren. Daarmee bewaart u uw wachtwoorden en toegangscodes op één beveiligde plek. Een ander voordeel van deze digitale kluizen? U kunt ze op eender welk moment en op eender welke plaats raadplegen, zelfs in het buitenland.

5.  Een veilig gedrag, zowel professioneel als privé

We hebben het hier over uw digitaal gedrag. Eigenlijk is het heel eenvoudig: als er dingen zijn die u niet op uw privécomputer doet, doe ze dan ook niet tijdens het telewerken. Zo ziet u dat de kortste tips voor homeworking soms nog de beste zijn!

6.  Let op met berichten die u niet verwacht

Veilige homeworking betreft ook uw e-mailaccount: het is een toegangsdeur die wagenwijd en wereldwijd openstaat. Alle e-mailaccounts sorteren reeds uw inkomende berichten zodat dubieuze of reclameberichten in uw spamfolder belanden.

Sommige berichten kunnen echter door de mazen van het net glippen, vooral wanneer het gaat om berichten van bekende en normaal gezien betrouwbare afzenders. Een collega op vakantie die u plots een e-mail stuurt? Dat is raar, vooral wanneer het niet de gewoonte is van die collega om dat te doen.

Stel de juiste vragen: is het de gewoonte van mijn afzender om dergelijke berichten te sturen? Indien u twijfelt, al is het maar een beetje, is het beter om niet te klikken. Verkies een telefonische oproep, vooral bij dringende gevallen of wanneer er gegevens moeten worden ingevuld.

Heb ook extra aandacht voor berichten die afkomstig zijn van uw telefoonmaatschappij, uw bank of een andere instelling. Hackers kunnen de lay-out van officiële e-mails namaken en u zo om de tuin leiden. Voor u het weet klikt u op een link en geeft u vertrouwelijke informatie prijs zoals het nummer van uw kredietkaart, de inloggegevens van uw bankdiensten of uw wachtwoord. Neem bij de minste twijfel contact op met de afzender via zijn officieel e-mailadres of telefoonnummer om de gegrondheid van de ontvangen mail na te gaan.

Kortom, wees op uw hoede voor berichten die normaal lijken maar die, gezien de context, vragen oproepen.

7.  Volg de regels rond cyberveiligheid die uw bedrijf oplegt

Indien uw bedrijf een informaticadienst heeft, dan zijn er waarschijnlijk regels rond veilig telewerken van toepassing. Volg deze richtlijnen nauwkeurig op. Op die manier kunt u veilig thuiswerken. Neem contact met hen op bij de minste twijfel. Het gaat om veiligheidsregels die ontwikkeld zijn door professionals met kennis van zaken over uw activiteit. Zij willen uw vrijheid niet beperken, maar eerder uzelf alsook het bedrijf waarvoor u werkt beschermen.

8.  Sla uw gegevens regelmatig op

Bij een cyberaanval kan uw computer deels of volledig onbruikbaar worden. Ook uw gegevens en dossiers kunnen verloren gaan of gestolen worden. Om te vermijden dat u “van scratch” moet beginnen, is het belangrijk om uw werk regelmatig op te slaan op een andere plaats dan alleen maar in uw interne dossiers.

Gebruik het netwerk van uw bedrijf als er één is, de Cloud of, waarom niet, een USB- sleutel. Vergeet niet om de sleutel uit uw computer te halen na de opslag. Wanneer deze externe opslagruimte nog verbonden is met de computer tijdens een cyberaanval, dan is uw inhoud bereikbaar voor de hackers!

9.  Laatste tip voor thuiswerk in veiligheid: sla alarm!

Wanneer u twijfels hebt (steeds meer vreemde e-mails, bestanden die verdwijnen), sla dan op tijd alarm! Contacteer de IT-dienst van uw bedrijf of doe een beroep op een informaticaspecialist. Want indien het om een bug gaat, kunt u potentieel nog veel meer schade oplopen. Beter voorkomen dan genezen!

 

bron: https://blog.europ-assistance.be/nl/tips-voor-veilig-thuiswerken/