Losgeld vragen, een cyberaanval plegen op uw identiteit, een computervirus op uw pc loslaten: ontdek de belangrijkste vormen van cyberdreiging.
Tijdens de gezondheidscrisis gebruikten we bijna uitsluitend digitale middelen om met de buitenwereld te communiceren. Deze noodzakelijk geworden digitalisering van onze menselijke contacten is echter niet zonder risico. Er bestaan verschillende soorten cyberdreigingen, gaande van rechtstreekse zichtbare cyberaanvallen (losgeld vragen) tot onzichtbare of verscholen cyberaanvallen (diefstal van identiteit).
1. Digitaal losgeld eisen: een permanente cyberdreiging
“Ransomware” of ook wel “gijzelsoftware” genoemd is een kwaadaardige software die de toegang tot uw computer blokkeert. Om uw computer opnieuw vrij te geven vraagt de hacker geld. Meestal gaat het om een betaling in cryptomunten.
Dit soort cyberaanval is sinds 2012 in voortdurende opmars en kan in heel wat vormen voorkomen. Omdat de hacker de volledige toegang krijgt over uw computer (bestanden, foto’s, webcam), heeft hij of zij ook toegang tot intieme of compromitterende bestanden. De hacker kan ermee dreigen om die bestanden online te publiceren als u niet ingaat op zijn eisen.
Uiteraard moet u kost wat kost vermijden om toe te geven aan dit soort chantage. Neem eerst en vooral contact op met de politie om klacht neer te leggen.
2. Verbonden toestellen: een andere bron van cyberdreiging
We gebruiken steeds meer verbonden toestellen en voorwerpen: armbanden, draadloze oortjes, personenweegschalen, … Maar ook onze televisie, koelkast, gordijnen, stemassistentie, …zijn geconnecteerd. Het zijn allemaal oplossingen die deel uitmaken van het “Internet of Things” en die een groot risico inhouden voor cyberaanvallen.
Sommige online artikels over cyberveiligheid verwijzen ook naar minder voor de hand liggende voorwerpen die gehackt kunnen worden. Denk maar aan sleutelloze auto’s waarbij de auto niet geopend wordt met een sleutel maar met een bakje dat werkt op RFID (radio frequentie identificatie). Dieven kunnen dat signaal op grotere afstand opvangen, versterken en zo de deur openen.
3. Uw identiteit als mikpunt van een cyberaanval
Wie over cyberdreigingen spreekt, heeft het vaak ook over ‘(realtime) phishing’. Maar wat is dat precies? Phishing (letterlijk: ‘hengelen’) is een vorm van cyberdreiging en een techniek waarbij hackers persoonlijke gegevens proberen te ontfutselen.
Wat willen ze daarmee doen? Meestal proberen ze zich voor uzelf uit te geven om uw bankkaart te gebruiken.
De phishingmethodes slagen meestal wanneer de bedrogen persoon onvoldoende wantrouwig is of nietsvermoedend te werk gaat. Soms is één klik in een frauduleuze e-mail voldoende opdat uw identiteit gestolen wordt.
De proxy die uw cyberveiligheid bedreigt
Een proxy is een server die zich bevindt tussen u en de website die u bezoekt. De meeste van die proxy’s zijn niet gevaarlijk. Maar net hierdoor zijn ze zo aantrekkelijk bij hackers.
Een kwaadaardige proxy die als tussenschakel dient, kan perfect uw transacties onderscheppen op een website die zogezegd beveiligd is. Om dat soort valstrikken te vermijden, moet u betalingen altijd bevestigen met een digitale sleutel of met een dubbele identificatie.
Wees zeker ook waakzaam voor geldafhalingen van uw bankrekening. Bij de minste twijfel contacteert u het best uw contactpersoon bij de bank: hij of zij kan u uitleggen wat te doen bij fraude.
4. De digitalisering van het (thuis)werken is een open deur voor cyberaanvallen
De gezondheidscrisis heeft onze manier van werken sterk veranderd. Heel wat mensen gebruiken digitale kanalen om in contact te blijven met collega’s, leveranciers en klanten. Andere mensen zijn op de digitale trein gesprongen om een ander beroep te kiezen of om hun handelsactiviteiten de nodige boost te geven.
De private computer is een werkinstrument geworden. Hackers weten dat maar al te goed. Ze kunnen dan ook uw kleine digitale wereld aan diggelen slaan, voor eigen gewin of in opdracht van jaloerse concurrenten. Denk maar aan het vragen van losgeld, virussen in uw database loslaten, gevoelige informatie verzamelen, …
U beschermt uw hebben en houden dus best met een goede antivirus.
5. Vergeet de klassieker van de cyberdreigingen niet: het informaticavirus
Volgens onze bevraging is uw grootste angst dat uw computer deels of volledig onbruikbaar zou worden. Een dergelijk probleem kan ontstaan bij een technische crash maar ook door een informaticavirus.
Informaticavirussen veranderen snel en evolueren mee met de technologie. Ze beogen echter steeds hetzelfde resultaat: uw gegevens vernietigen of uw computer onbruikbaar maken. De methode van hackers is dezelfde als bij phishing of wanneer er losgeld geëist wordt. Eén klik op een frauduleuze e-mail of op een niet zo koosjere pop-up en uw hele digitale wereld kan als een kaartenhuisje in elkaar storten.
De antivirus blijft de beste oplossing om een totaal verlies van uw computer te vermijden. Wanneer u bovendien een verzekering of een goed bijstandscontract aangaat, dan geniet u een professionele begeleiding en technische hulp bij (grote) problemen.
bron: https://blog.europ-assistance.be/nl/belangrijkste-vormen-cyberdreiging/