De familiale of gezinsverzekering  of verzekering privéleven verzekert uw burgerlijke aansprakelijkheid bij schade aan een derde buiten contractuele verplichtingen (dit betekent dat de schade zich zuiver moet situeren in uw privé-leven).

Na aftrek van een eventuele franchise zal de verzekeringsmaatschappij de lichamelijke en/of de materiële schade vergoeden. Dus de schade veroorzaakt door uzelf of door personen die bij u inwonen, maar ook door uw poetsvrouw of babysit in de uitoefening van hun functie, maar ook door uw huisdieren.

Als bescherming van uw vermogen is ze onontbeerlijk voor ieder van ons, met of zonder kinderen, gehuwd of samengesteld gezin, eigenlijk voor iedereen die apart gedomicilieerd is en aldus niet meer onder de polis van zijn ouders verzekerd is.

De familiale verzekering vergoedt dus steeds een ‘derde’, maar kan via een extra rechtsbijstand  uitgebreid worden om schadevergoeding te verkrijgen van een aansprakelijke tegenpartij.

Een polis ‘familiale’ is helemaal niet duur (zo’n 65 euro per jaar) en biedt zeer ruime verzekerde waarborgen (minstens 20.000.000 euro voor lichamelijke schade en 1.000.000 euro voor materiële schade). De eventuele franchise of eigen-risico-vrijstelling schommelt rond de 240 euro.

De verleende waarborgen kunnen afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij nogal verschillen, sommigen beschouwen een paard of pony als huisdier, anderen dan weer niet. Opzettelijk toegebrachte schade ( is eigenlijk uitgesloten) maar wordt gewoonlijk gedekt indien veroorzaakt door kinderen, alhoewel de leeftijdsgrens bij de ene maatschappij op 16 jaar ligt en bij een andere maatschappij op 18 jaar. Zo zijn er tal van voorbeelden op te noemen.

Tip : Kies voor de maatschappij met de ruimste waarborgen, het prijsverschil is toch niet noemenswaardig. Uw makelaar is het best geplaatst om die keuze samen met u te maken !!