Op kot gaan, je proeft de vrijheid al! Doen en laten wat je wilt, niemand die je controleert. Maar wat als je kotbaas te pas en te onpas je kot binnenvalt?

Mag je kotbaas zomaar binnenvallen?

Neen, dat mag gelukkig niet! Je hebt immers recht op privacy én op rustig huurgenot. Dat betekent dat de verhuurder niet zomaar je kot mag betreden wanneer hij daar zin in heeft. Maar dat wil niet zeggen dat hij nooit toegang mag krijgen. Hij heeft immers bezoekrecht. Als die lekkende kraan of een kapotte kookplaat moet worden vervangen, bijvoorbeeld, kan hij dat niet telepathisch doen maar moet hij binnen kunnen. Door vooraf een seintje te geven, kan jij beslissen of je daarbij aanwezig wilt zijn of niet.

student

Wat kan je doen tegen een kotbaas die zich niet aan de regels houdt?

Goede afspraken maken goede vrienden. Want zeg nu zelf, niemand wil plots oog in oog met zijn/haar kotbaas staan als je in je ondergoed staat, toch? Maak op voorhand duidelijke afspraken en lees goed na of er geen rare kronkels in het huurcontract staan voor het te tekenen. Enkel in uiterste nood, zoals bij brand of bij risico op ernstige waterschade, mag de verhuurder z’n reservesleutel gebruiken om toegang te krijgen. Merk je dat je kotbaas zich toch niet aan de regels houdt, dan heb je gelukkig nog een stok achter de deur. Loop langs bij de dienst huisvesting van je school of unief om je bij te staan of schrijf een aangetekende brief naar je kotbaas waarin je duidelijk aangeeft niet akkoord te zijn met zijn manier van werken. Merk je geen verbetering en zijn er drastische maatregelen nodig? Dan kan je zelfs het slot van je deur veranderen voor de duur van je huurcontract.

kitchen

Wat als je kotbaas kandidaat-huurders moet rondleiden?

Wil je aan het einde van het academiejaar je contract niet te verlengen, dan moet je je kotbaas de kans geven om nieuwe kandidaten jouw studentenkamer te tonen. Hoewel virtuele rondleidingen helemaal trendy aan het worden zijn, blijven de goede oude rondleidingen toch nog de efficiëntste manier. Je dient wel van elk bezoek op de hoogte te worden gebracht, zodat je kan kiezen om aanwezig te zijn. Op die manier kan je een oogje in het zeil houden. Want een wildvreemde die aan je spullen zit, dat doet de deur dicht!

Bron: Vlaanderen.be