De ministers van Mobiliteit van de verschillende regeringen zijn het eens geraakt over regels voor het gebruik van e-steps, monowheels, hoverboards, segways,... om de verkeersveiligheid te verhogen. Zo komt er een verbod voor min 16-jarigen en mogen gebruikers er niet langer mee op de stoep rijden.

Allereerst komt er een verbod voor jongeren onder de 16 jaar om nog met e-steps rond te rijden op de openbare weg. Dat is belangrijk "om te vermijden dat kinderen en jonge tieners in het verkeer rijden op voertuigen tot 25 kilometer per uur, die niet altijd stabiel of makkelijk bestuurbaar zijn", klinkt het. In speelsituaties, zoals op de zeedijk of in speelstraten, mogen jongeren hun toestellen wel nog gebruiken.

Daarnaast worden e-steps van het trottoir verbannen. Tot nu toe werden ze er nog getolereerd mits stapvoets gebruik, maar die regel wordt niet goed genoeg nageleefd, klinkt het. Een volledig verbod is dan eenvoudiger. Personen met een beperkte mobiliteit blijven met hun scootmobiel welkom op de stoep. En in voetgangerszones zal een bord aangeven of e-steps er - stapvoets - toegelaten zijn.

Om chaotische toestanden met geparkeerde steps te vermijden, komen er ook parkeerzones. Parkeren kan er verplicht zijn, verboden of toegelaten. En het zal ook niet langer toegestaan zijn om met twee op een e-step te rijden.

 

De nieuwe regels zouden tegen de zomer van kracht moeten zijn. Op overtredingen kunnen boetes staan van 58 of zelfs 116 euro. Gilkinet werkte de regels uit samen met Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld), Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) en hun Waalse collega Valérie De Bue (MR).

 

bron: hln.be