Indien je als zelfstandige ziek valt of slachtoffer bent van een ongeval, kan je het jezelf niet echt veroorloven om lange tijd buiten strijd te zijn. De eerste maand ontvangt u geen enkele vergoeding en ook daarna is de uitkering van de sociale zekerheid maar erg pover. Om zich hiervoor te behoeden nemen daarom veel zelfstandigen een verzekering Gewaarborgd Inkomen. Toch is dat niet voor elke zelfstandige zo vanzelfsprekend. Tot op heden is het voor ex-kankerpatiënten moeilijk om zo’n verzekering af te sluiten. Bovendien betalen ze vaak nog eens een zware bijpremie. Gelukkig komt daar binnenkort verandering in!

Primeur

België is het eerste land dat een recht op vergeten invoert voor de verzekering Gewaarborgd Inkomen. Dat is een belangrijke beslissing voor heel veel voormalige kankerpatiënten die vandaag ook vooruit willen kijken. Verzekeringsondernemingen laten vanaf volgend jaar ex-kankerpatiënten de spons vegen over hun ziekte uit het verleden. Van zodra iemand 10 jaar kankervrij is, mag de verzekeraar daar geen rekening meer mee houden.

Vermijd een financiële handicap

Wanneer je een verzekering Gewaarborgd Inkomen aangaat, ontvang je tot 80 % van jouw huidig inkomen zolang je arbeidsongeschikt blijft. Zo vermijd je financiële problemen. Bij blijvende arbeidsongeschiktheid krijg je een uitkering tot je pensioenleeftijd. Weet wel dat een Gewaarborgd Inkomen niet al je risico’s dekt. Ook de omzet van je zaak komt in het gedrang als je afwezig blijft.

Medische vragenlijst

Net zoals dat vandaag de dag zo is, moeten mensen die een verzekering Gewaarborgd Inkomen willen aangaan, een medische vragenlijst invullen. Wie kanker heeft gehad, moet dat uiteraard wel blijven vermelden. Je moet nog altijd invullen welke aandoening je hebt gehad. Indien je al meer dan tien jaar kankervrij bent en je behandeling is al meer dan tien jaar geleden, dan moet je dat nog melden, maar je verzekeraar gaat die aandoening niet meer mogen gebruiken om je een bijpremie te laten betalen of om de verzekering te weigeren.

Perspectief

Deze wereldprimeur is een mooie stap vooruit! Tot voor kort bleef het een vorm van discriminatie dat de kankerpatiënt de rest van zijn leven werd herinnerd aan zijn/haar ziekte. Nu het recht op ‘vergeten worden’ er komt, krijgen heel veel ex-patiënten terug de kans om opnieuw vooruit te kijken.

Een verzekering Gewaarborgd Inkomen is een uitstekende bescherming tegen inkomensverlies na ziekte of ongeval. Het opstellen van zo’n contract is echter maatwerk. Contacteer daarom jouw makelaar. Hij kan je helpen bij het samenstellen van het ideale pakket voor jouw situatie.