Maar wat als COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, jou of een van je familieleden ondanks al je voorzorgen toch treft? Dan kan je in ons land gelukkig rekenen op een uitstekende en betaalbare gezondheidszorg. Al kunnen medische kosten oplopen, zeker bij een langer verblijf in het ziekenhuis.

 

Wat dekt je hospitalisatieverzekering?

Bij een epidemie, of pandemie zoals nu, ben je in regel goed beschermd door je hospitalisatieverzekering. Maar waarop kan je precies terugvallen? Met de antwoorden op volgende vragen wil ik je alvast een beetje geruststellen.

 

Je vertoont milde symptomen en denkt dat je het virus opgelopen hebt?

Bel dan je huisarts voor een telefonische consultatie. Je hoeft als patiënt hiervoor niets te betalen, ook geen remgeld of andere bijkomende kosten. Je huisarts krijgt wel een vergoeding van 20 euro, maar regelt de kosten rechtstreeks met het ziekenfonds. Dat is een uitzonderlijke maatregel zolang de pandemie duurt.

Het virus maakt je ernstig ziek en je wordt opgenomen in het ziekenhuis?

Je hospitalisatieverzekering betaalt de medische kosten verbonden aan je opname in een Belgisch ziekenhuis terug, ook als je besmet bent met het coronavirus. Eigenlijk gelden de gewone voorwaarden van je polis nu ook.

Voor een hospitalisatie in het buitenland, hangt het van je verzekering af. Sommige komen alleen tussen voor een opname in België, andere ook voor een hospitalisatie in Europa of zelfs elders in de wereld.

De behandeling die je krijgt, moet in elk geval wel bedoeld zijn om je te genezen (dus niet alleen om te voorkomen) en moet erkend zijn door de Belgische Sociale Zekerheid.

 

Krijg je de kosten voor een test op het coronavirus terugbetaald?

De overheid heeft de laboratoria die de testen uitvoeren om het COVID-19-virus op te sporen gevraagd om patiënten voorlopig niets aan te rekenen.

Mocht die maatregel veranderen, dan betaalt je verzekering de kosten van de test alleen terug wanneer je naar aanleiding van de test gehospitaliseerd wordt. Dat betekent dat de verzekering niet tussenkomt als de screening puur preventief is, bijvoorbeeld om te controleren of je immuun bent.

Wat als je thuis in quarantaine moet verblijven?

Als je thuis in quarantaine moet, maar niet ziek bent, komt je hospitalisatieverzekering niet tussen in de kosten. Het gaat dan namelijk over een preventieve maatregel.

Ben je in quarantaine geplaatst tijdens je hospitalisatie, dan kan je wel rekenen op je verzekering voor de hospitalisatiekosten.

Het ziekenhuis heeft je opname voor een niet-dringende ingreep verplaatst als gevolg van de coronacrisis. Wat met je medische kosten die verband houden met je ingreep en die je maakt in de periode vóór je uitgestelde opname?

De meeste hospitalisatieverzekeringen vergoeden voorbehandelingskosten tot meestal een maand vóór je opname. Als het ziekenhuis je opname uitstelt, maak je daardoor misschien al eerder dan een maand vooraf medische kosten die verbonden zijn aan je geplande ingreep.

Sommige verzekeraars houden daar rekening mee en hebben besloten om die kosten onder bepaalde voorwaarden uitzonderlijk terug te betalen.

 

Je hebt een hospitalisatieverzekering via je werkgever, maar bent nu tijdelijk werkloos door de gevolgen van de coronacrisis. Ben je dan nog verzekerd?

Bij tijdelijke werkloosheid wordt je arbeidsovereenkomst geschorst. Normaal vervallen dan ook de waarborgen van de hospitalisatieverzekering die je hebt bij je werkgever.

Maar we leven momenteel in allesbehalve normale tijden. Daarom geven verzekeraars werkgevers de mogelijkheid om de waarborgen van groepsverzekeringen, met onder meer de hospitalisatiedekking, te laten doorlopen voor werknemers die tijdelijk werkloos gesteld zijn. Zo ben je met een hospitalisatieverzekering via de werkgever toch beschermd mocht je tijdens je tijdelijke werkloosheid in het ziekenhuis belanden.

Voor alle informatie daarover, kan je ongetwijfeld terecht bij je werkgever.

 

bron: https://www.brokernewsletter.be/