Een auto kopen? Er komt heel wat bij kijken. Zo ook een verzekering. Hoeveel wil ik hiervoor uitgeven? Welke verzekering heb ik nodig? Wat is de juiste keuze? Vandaag staan we eens stil bij ‘rechtsbijstand’.

BA

Sowieso moet je een verzekering BA afsluiten, wettelijk verplicht. BA staat voor Burgerlijke Aansprakelijkheid en heeft in deze niets te maken met de krachtpatser uit het populaire A-team uit de jaren 80. Alhoewel zij ook een goede verzekeraar konden gebruiken. BA is een verzekering die schade aan derden dekt. Deze is bij elke maatschappij  praktisch hetzelfde en hoeft niet duur te zijn. Maar er is ook nog zoiets als ‘rechtsbijstandverzekering’.

Rechtsbijstand:

De waarborg rechtsbijstand is er om jezelf  te verdedigen!

  • Wanneer je zelf in de fout bent gegaan. Om zo licht mogelijk gestraft te worden. (strafrechtelijk)
  • Of om zo goed mogelijk gecompenseerd te worden als je in recht bent. (burgerlijk)

Op deze verzekering mag je niet beknibbelen, kies voor een uitgebreide rechtsbijstand bij een onafhankelijke verzekeraar waarvan ‘rechtsbijstand’ hun ‘core business’ is.

Praktisch: wat doet het?

- Je kan je rechtsbijstandsverzekeraar contacteren om informatie in te winnen, nog voor een mogelijk geschil.

- Is er toch een geschil, dan verdedigt de verzekeraar je rechten, hetzij als vragende partij, hetzij als verdedigende partij. Meestal probeert de verzekeraar de zaak via een minnelijke schikking op te lossen.

-  Is een gerechtelijke procedure onvermijdelijk, dan zal de rechtsbijstand de kosten op zich nemen. En in geval van verliezen van de zaak, dan betaalt de rechtsbijstand ook de juridische kosten van de tegenpartij. Een financieel debacle wordt zo vermeden.

De overheid helpt:

Op initiatief van minister Koen Geens zal de regering in de toekomst een belastingvoordeel van 30 tot 50 procent toekennen aan wie een globale verzekeringspolis rechtsbijstand afsluit. De regering gaat minimum voorwaarden opleggen, maar de concrete invulling is nog niet duidelijk.

Besluit:

De rechtsbijstand is in België niet verplicht, maar zeer zeker nuttig. Ze is er in de eerste plaats om je te informeren en biedt je daarnaast financiële bescherming. Bespaar niet op deze verzekering.