Bij het plannen van een vakantie denkt men niet automatisch aan een reisverzekering. Je wil zonder stress en ontspannen op vakantie vertrekken. Nochtans gebeurt het onvoorziene snel. Het onvoorziene kan gebeuren net vóór je vertrek waardoor je alles moeten afzeggen of onder weg of tijdens de reis. Je staat niet altijd stil bij het risico op motorpech of een ongeval tijdens de reis. Voorkomen is beter dan genezen en daarvoor dient een reisverzekering.

Tal van verzekeringen zijn ontwikkeld om dergelijke situaties op te vangen. Het komt er op neer dat je hier ook de juiste keuze maakt om ‘goed’ en ‘slim’ verzekerd op reis te vertrekken. Geef toe, het is zinloos om je te laten verzekeren voor risico’s die niet bestaan of voor risico’ die al in een ander contract verzekerd zijn. Vaak kan je beroep doen op je bestaande verzekeringen, zoals de auto -, de brand -, de familiale – of de hospitalisatieverzekering die je het hele jaar door verzekeren. Je komt al een eind met de waarborgen uit verzekeringspolissen die je eerder al onderschreef. Die best even (laten) nakijken.

Je verzekeringsmakelaar is uiteindelijk de meest geschikte persoon om je hierbij te helpen. Hij kan je een reisverzekering op maat voorstellen, rekening houdend met de andere waarborgen waarvoor je al verzekerd bent.

 

In de reisverzekeringen zijn de waarborgen immers zeer uitgebreid, het komt er op neer om de juiste waarborgen te kiezen die het best passen in jouw situatie. Een verzekering op maat als het ware.

Vertrek je met de auto, dan sluit je best een pechverzekering af voor bijstand aan je voertuig onderweg. In dit geval zorgt de verzekering voor de herstelling van de wagen of bij niet-herstel voor repatriëring naar België. Ofwel zorgt de bijstandsverzekering voor een vervangwagen, zodat je de reis kan verderzetten.

Ga je met je familie op reis, dan is er een bijstandsverzekering die de extra kosten dekt wanneer één van de familieleden ziek wordt of betrokken geraakt bij een ongeval. In sommige gevallen moet de persoon terug naar België gebracht worden of moet het verblijf worden verlengd, wat extra kosten met zich meebrengt. Ook in geval van een overlijden van een dicht familielid in België, zorgt deze verzekering ervoor dat jij en je familieleden zonder kosten terug naar België kunnen keren.

Je kan ook je bagage laten verzekeren tegen diefstal, beschadiging, wanneer ze te laat of zelfs niet op bestemming komt. Bij diefstal van de bagage moet er wel een spoor van inbraak of geweld aanwezig zijn. Professionele of dure voorwerpen verzeker je best afzonderlijk omdat het bedrag van de waarborg dikwijls beperkt is.

Een belangrijke waarborg is zeker en vast de annulatieverzekering. Deze kan tussenkomen wanneer de reis om één of andere reden moet geannuleerd worden. Dit omwille van medische redenen (bv. zware ziekte bij een dicht familielid), professionele redenen (bv. verlies van job) of familiale redenen (bv. echtscheiding of herexamens bij één van de kinderen).

En zo is er nog een waaier van andere waarborgen. Omdat elke situatie anders is en omdat elke maatschappij verschillende waarborgen aanbiedt, is het belangrijk dat je advies vraagt aan een onafhankelijke verzekeringsmakelaar. Die analyseert jouw situatie en stelt een verzekering samen op maat van jouw behoeftes. Vind een makelaar in jouw buurt.

 

bron: https://www.makelaarinverzekeringen.be/blog/ben-ik-goed-verzekerd-op-reis