Iedereen droomt wel eens om naar de andere kant van wereld te kunnen reizen, onbekende steden te ontdekken of exotische culturen te leren kennen. In dat geval, en indien er geen sanitaire crisis in de weg staat, is het wel belangrijk om tijdig na te gaan of alle reisdocumenten in orde zijn.

Is uw paspoort (reispas) nog lang genoeg geldig?
Hebt u een reisvisum, ESTA of eTA nodig voor die bestemming?
Zijn er verplichte vaccinaties?
Nuttige tips nodig om met een gerust hart te vertrekken?

Paspoort en visum verplicht?

Als u buiten Europa op reis gaat, raadt men u aan om goed op voorhand na te gaan of uw paspoort nog lang genoeg geldig is, of een vaccin nodig is voor die bestemming en of er misschien andere administratieve zaken geregeld moeten worden. De kans is bijvoorbeeld groot dat u een visum of een ander reisdocument moet aanvragen van zodra u zich buiten Europa begeeft.

De verplichte documenten worden per land van bestemming vermeld op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Voor het visum kan u ofwel zelf instaan voor de aanvraag (al dan niet online) bij het consulaat of de ambassade van het betrokken land. Maar het is ook mogelijk om dit via een gespecialiseerd bureau te doen. Er zullen u dan beheerskosten worden aangerekend, maar u zult wel bevrijdt worden van alle administratieve rompslomp. Visumbuitenland.be is één van die dienstverleners.

Los van het paspoort en visum vragen sommige bestemmingen het bewijs dat u een reisverzekering hebt afgesloten. Indien u zo’n document (reisbijstandsattest) nodig hebt, kunt u contact opnemen met de klantendienst van Europ Assistance.

Hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn?

Voor bepaalde bestemmingen moet uw paspoort enkel geldig zijn gedurende uw verblijf (USA), soms 1 dag langer (Canada). Maar voor andere bestemmingen kunnen de regels anders zijn. Zo moet voor India of Egypte uw paspoort bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig zijn. Voor een reis naar Vietnam moet het paspoort minimaal 30 dagen langer geldig zijn dan het visum. En in Canada is het even extra opletten als u al eerder in Canada hebt gewoond. Het is dus belangrijk om alles goed na te gaan.

Heb ik een visum, ESTA of eTA of andere reistoestemming nodig?

Via de website van visumbuitenland.be en voor zover er geen reisbeperkingen of reisverbod is ingesteld door de overheid, kunt u (online) visums of reistoestemmingen aanvragen voor de reisbestemming van uw keuze.

Enkele voorbeelden:

Verenigde Staten: voor een vakantie, zakenreis of overstap in de Verenigde Staten van Amerika is een ESTA nodig, een reistoestemming die de aanvraag van een visum bij de ambassade overbodig maakt. Reizigers (inclusief de kinderen!) moeten over een geldig ESTA beschikken, anders kunnen ze niet inchecken voor hun vlucht of cruise naar de Verenigde Staten.

Canada: zoals voor de VS, is het voor Canada voldoende om een reistoestemming te hebben, eTA genoemd (wat voor electronic Travel Authorization staat). Een eTA Canada is 5 jaar geldig en kan voor meerdere reizen gebruikt worden, net zo goed voor vakanties, zakenreizen, studie als voor familiebezoek. Het eTA is overigens ook nodig voor een overstap in Canada!

India: er zijn 3 soorten elektronische visums (of e-visums) voor India: het eTourist, eBusiness en eMedical visum, die net als het ESTA en het eTA simpel online aan te vragen zijn. Ze zijn een jaar geldig, per reis mag je er als toerist 90 dagen verblijven en voor zakenreizen tot 180 dagen.

Vietnam: het “visa on arrival” van vroeger is vervangen door het e-visum Vietnam. Het e-visum is 30 dagen geldig en is een single-entry visum, dus geldig voor een enkele inreis.

Meer informatie over deze bestemmingen en visums (en alle prijsinformatie), maar ook over Egypte, Australië, Sri Lanka, Kenia en nog veel meer bestemmingen, vindt u op deze site.

Vraag uw visum, eTA of ESTA tijdig aan, want het vooraf regelen voorkomt stress!

Wat heb ik nog meer nodig?

Het voorbereiden van een reis is vaak bijna net zo plezierig als de reis zelf! Daarnaast is een goede voorbereiding de beste manier om vervelende verrassingen te vermijden. Regel niet alleen tijdig uw paspoort en visum, ESTA of eTA, maar denk ook aan de aanbevolen of verplichte vaccinaties. Check ook de reisadviezen op de FOD Buitenlandse Zaken en registreer uw reis op de site van Travellers Online.
Vertrek niet zonder een goede reisbijstandsverzekering.

Raadpleeg ook het dossier “Bestemmingen” van deze blog.

Na deze simpele controles en voorbereidingen is het tijd om uw koffer te pakken en u klaar te maken voor een zorgeloze reis!

Dit artikel is geschreven door visumbuitenland voor de blog van Europ Assistance Belgium.