Europ Assistance maakt de balans op van de krokusvakantie 2022

  • Na het noodgedwongen uitstel vorig jaar, vinden Belgische ski- en snowboardfanaten de weg terug naar hun geliefde wintersport-stations.
  • Gedurende de krokusvakantie ontving Europ Assistance 6.925 oproepen, met een traditionele piek op maandag: 1.421 oproepen op maandag 28 februari.
  • Er werden 198 medische skidossiers geopend tussen vrijdag 25 februari en donderdag 3 maart,
    een stijging met 34% in vergelijking met de krokusvakantie 2020.
  • Ook het aantal technische interventies op weg naar de skigebieden nam toe (+45% t.o.v. 2020).

gipsvlucht cijfers

Op de skipistes

Van vrijdag 25 februari tot en met donderdag 3 maart opende Europ Assistance in totaal 198 medische skidossiers in de Alpenlanden, wat een toename van 34% betekent t.o.v. dezelfde periode in 2020. Dit jaar werden 16% van de geblesseerden in het ziekenhuis opgenomen (t.o.v. 12% in 2020 en 10% in 2019).
De skiongelukken deden zich hoofdzakelijk voor in Frankrijk (48%), Oostenrijk (29%), Italië (12%), Zwitserland (11%).

Kwetsuren verschillen volgens de leeftijd

Europ Assistance stelde vast dat meer dan 1 op de 2 geblesseerden (51%) jonger is dan 20 jaar. Het betreft hier een groep die traditioneel heel talrijk op de pistes aanwezig is tijdens de schoolvakanties. Twee derde van de gekwetsten van deze leeftijdscategorie zijn jongens!

Net als de voorbije jaren, zien we dat het aantal kinderen jonger dan 10 jaar op de piste blijft toenemen. Zij vertegenwoordigen dit jaar 39% van het aantal gekwetsten.

De meest voorkomende letsels bij de jongeren van 5 tot 20 jaar zijn knie- (38%), pols-/hand- (21%) en schouderblessures (14%). Het aantal hoofdblessures in deze leeftijdscategorie blijft redelijk stabiel dankzij het dragen van een skihelm (4%). Dit resultaat is mede te danken aan de verplichting in de skischolen en in sommige landen om een helm te dragen en een grotere bewustwording bij de ouders. Bij de 11- 20 jarigen komen vooral blessures voor bij het snowboarden, een wintersport die vooral door deze categorie beoefend wordt.

De 21-30 jarigen lopen grotendeels blessures op bij het skiën en snowboarden: knie (42%), schouder (16%), arm en pols (16%).

Over het algemeen kunnen we vaststellen dat jonge kinderen en tieners vaker blessures oplopen tijdens het snowboarden. De leeftijdscategorieën 31-40, 41-50 en +51 worden vaker getroffen worden door skiongelukken. Bijgevolg zijn in de leeftijdsgroep 31-70 jaar de meest voorkomende blessures ook de traditionele skiblessures: knie (38%), been (16%), schouder (13%) en enkel/voet (10%).

Pechverhelping naar en vanuit de Alpen

Tijdens de krokusvakantie 2022 werden in totaal 214 dossiers geopend voor technische interventies in het buitenland, hetzij 13% meer dan in 2020. Op weg naar de skioorden tekende Europ Assistance een stijging op van 45%.

De gipsvlucht van Europ Assistance : een traditie

Naar jaarlijkse gewoonte (behalve in 2021) bood Europ Assistance personen met blessures die geen dringende repatriëring vereisten of die bij hun familie ter plaatse wilden blijven, de mogelijkheid om op het einde van de krokusvakantie naar huis gebracht te worden aan boord van haar “Gipsvlucht”.

In 2022 namen 20 onfortuinlijke vakantiegangers waarvan 13 gekwetsten plaats aan boord van de Gipsvlucht van Europ Assistance naar Brussel vanop de luchthaven van Grenoble. De repatriëring vanuit de Franse en Zwitserse skigebieden gebeurde in samenwerking met Brussels Airlines.

Een ecologische compensatie

Europ Assistance België is zich ten volle bewust van de ecologische voetafdruk die haar repatriëringsoperatie met de Gipsvlucht nalaat. Greentripper onderzocht de CO2-uitstoot die hiermee gepaard gaat. Ter compensatie van de CO2-impact van de retourvlucht Brussel-Grenoble, zal Europ Assistance de aanplanting van bomen in België financieren. Voor dit project werkt het bedrijf samen met Go Forest (https://goforest.be/) en kiezen ze ervoor om 256 bomen te planten in Hogne, dichtbij Marche-en-Famenne. Het gaat meer specifiek om volgende boomsoorten: de wintereik, de rode eik, de Europese lariks en de Douglasspar. In het kader van dit partnerschap vindt Europ Assistance het niet enkel belangrijk om bomen te planten, maar ook om een opvolgings- en onderhoudsperiode van 30 jaar te voorzien.

De “zonbestemmingen”

Heel wat Belgische vakantiegangers verkozen verre zonbestemmingen voor hun krokusvakantie: 56% van de dossiers betreffen medische problemen die reizigers ondervonden op deze bestemmingen.

  • Europese zonbestemmingen: Frankrijk (20%), Spanje en de Canarische eilanden (8%) en Italië (8%).
  • Verre zonbestemmingen: Egypte vertegenwoordigde 7% van de medische oproepen vanuit verre bestemmingen, 4% van de medische oproepen kwamen vanuit de Verenigde Staten, en 3% vanuit de Dominicaanse Republiek.

bron: https://blog.europ-assistance.be/