Met een belastingvoordeel wil de regering u over de streep trekken om een globale verzekering rechtsbijstand af te sluiten. Bij een geschil hoeft u dan niet meer te vrezen voor hoogoplopende advocaten- en gerechtskosten. 

Wat houdt zo’n verzekering in?

Met een rechtsbijstandsverzekering kunt u vermijden dat een geschil resulteert in een financiële uppercut.

  • U krijgt juridisch advies en bijstand om een geschil minnelijk – buiten de rechtbank – te regelen.
  • Is een rechtszaak onvermijdelijk, dan krijgt u de kosten van de advocaat, experts en de procedure terugbetaald.
  • Zo’n verzekering helpt u niet alleen als u de eisende partij bent en u uw rechten wilt doen gelden, maar ook als u zich moet verdedigen in een zaak die tegen u wordt ingesteld.

Ik heb toch al een rechtsbijstandsverzekering, denkt u?

De kans is inderdaad groot. Aan de meeste verzekeringen – waaronder uw brand-, auto- of familiale verzekering – kan een luik rechtsbijstand gekoppeld zijn. Dat is een zogenaamde gekoppelde of geïntegreerde rechtsbijstand. 

Opgelet want de rechtsbijstand gekoppeld aan een brand-, auto- of familiale verzekering komt alleen tussen bij geschillen die met de hoofdverzekering verband houden!!

Zo kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstand auto als u betrokken raakt bij een verkeersongeval, maar niet als u een dispuut hebt met uw loodgieter.

Een globale consumentenpolis kan in veel meer geschillen tussenkomen. 

Wat zijn die uitbreidingen dan?

Klik hier voor een opsomming van enkele voorbeelden wanneer u een consumentenpolis rechtsbijstand goed kan gebruiken

Meer info over deze verzekering

Rechtsbijstandsverzekering met fiscaal voordeel beschikbaar vanaf 1 september 2019

We schreven voordien al dat een consumentenpolis voor rechtsbijstand fiscaal aftrekbaar wordt. Die wet treedt nu concreet in voege op 1 september 2019. Maar hoe zit dat nu praktisch in elkaar?

Rechtsbijstand wordt fiscaal aftrekbaar

Wie een verzekering voor rechtsbijstand afsluit, kan binnenkort rekenen op een fiscaal voordeel tot 124 euro. Het parlement neemt daartoe de komende weken een wetsontwerp van minister Geens over.